Methode

 

 

 
 


Taakverdeling en streng selecteren

Iedere morgen om 6.00 uur meldt Johnny zich bij de hokken. 'Top prestaties moet je zelf verdienen' is het motto en het hele jaar door wordt dit motte met verve nagestreefd. Tot half acht neemt Johnny de verzorging van de vliegploeg voor zijn rekening, waarna hij naar zijn werk vertrekt. Oom Willy vervolgt de dagelijkse zorg vanaf dat moment en maakt de hokken van de kwekers en de weduwduivinnen schoon. Ook laat hij op geregelde tijden de jongen uit. Willy is gepensioneerd en geniet dan ook met volle teugen van de tijd die hij in de duiven stopt. Als Johnny dan om half vijf terugkeert worden de weduwnaars nogmaals stevig onder handen genomen, evenals de jonge duiven tijdens het vliegseizoen. 'Training en verzorging, alles op tijd' luidt hier het credo.

Er wordt eind november gekoppeld, alle duiven, de eieren van de kwekers worden gelegd onder de weduwnaars, zodat er in korte tijd 4 jonge duiven van de kwekers zitten. De weduwnaars brengen de jonge duiven op en worden dan gescheiden en zo tot aan de aanvang van het seizoen gebracht. Wat voeren betreft is hun systeem een mix geworden tussen die van Jos Vercammen en Koen Minderhoud, geperfectioneerd met enkele tips van Bas Verkerk. Dit komt neer op een vrij lichte mengeling, maar wel genoeg. En qua verdere begeleiding omtrent het weduwnaarsspel en over de verdere omgang met de duiven wordt uitgegaan van adviezen van o.a. Koen Minderhoud, Jos Vercammen en Bas Verkerk.

De jonge duiven worden vanaf eind februari tot ongeveer 9 juni verduisterd en vanaf een week voor de eerste vlucht op de deur gespeeld tot de laatste vlucht. Alleen de derde ronde wordt niet gescheiden gespeeld, die mogen op nest komen. Jonge duiven vanaf mei zelf weggebracht, eerst 10 km, dan twintig en telkens net zo lang op bepaalde afstand tot de duiven eerder thuis zijn dan de auto. Tot 35/40 km gaat dit door. Meestal 1 maal per week op deze afstand, als de NPO vluchten er zijn, bijna dagelijks op deze afstand. Vanaf dat moment worden de uitslagen ook stukken beter meestal.

De selectie normen bij Roegiest & De Visser liggen erg hoog, volgens hen een must om aan de top de komen maar vooral om er te blijven. De oude duiven moeten ongeveer de helft van de prijzen per tiental hebben gewonnen en dan er moeten er toch echt enkele absolute kop prijzen bij zitten. Voor de jonge duiven geldt als criterium dat als ze het jaar goed doorkomen, ze ongeveer 50% prijs hebben moeten winnen met enkele kop prijzen.

Johny: ,,Kopprijzen winnen geldt als maatstaf, zowel bij de oude als bij de jonge duiven. We werken erg prestatiegericht. De zestien weduwnaars moeten zich laten zien op de midfond en de dagfond vluchten. Jaarlijks dienen minimaal zes tot acht jonge doffers de overstap te maken, dus tel uit de winst. We hebben duiven van diverse gerenommeerde hokken. Stuk voor stuk op papier goede duiven. We proberen een hele sterke mix te maken. Een kolonie die geheel aan onze selectienormen voldoet. ''

Johnny en Willy proberen elk jaar de lat hoger te leggen. Elk jaar investeren ze in nog betere duiven, wat niet meevalt. Maar goed de duivenbladen en de uitslagen volgen levert altijd wel weer een naam op waar het te proberen valt. Mochten de duiven toch niet het gewenste niveau halen, dan moeten ze wel direct worden geruimd. Als ze uit een duif er 4 kweken en er zit niets bruibaars bij, dan gaat ie wel weg. Geen plaats voor zulke duiven, want als je moet wachten tot het een goede geeft, kan je wel 3 hokken bijplaatsen. 1 ding telt bij Roegiest & De Visser, en dat is direct presteren, anders is er geen plaats voor zulke duiven! Zo doen ze het nu enkele jaren en de prestaties onderkennen de juistheid van hun selectie methode.

Johnny: ,,Echt een leermeester heb ik niet. Ik lees alles, en probeer steeds als ik bij een topliefhebber kom mijn ogen goed open te hebben, en goed te luisteren, er valt altijd iets te leren. Blijven leren en openstaan voor adviezen van top liefhebbers, dat is denk ik heel belangrijk. De volgende namen die mij als liefhebber belangrijk hebben gevormd en die ik daarom zeker niet mag vergeten, zijn Koen Minderhoud, Jos Vercammen en Bas Verkerk. Van hen heb ik veel geleerd met betrekking tot allerlei zaken.''