Historie

 

 

 
 

Al sinds zijn zevende jaar zit Johnny de Visser (29) tussen de duiven. Niet verwonderlijk dat de duivensport een groot deel van zijn leven is geworden, zo niet gezegd het belangrijkste deel van zijn leven. In zijn tienerjaren verhinderden studie en het gemis van een passende accommodatie Johnny om serieus met de sport bezig te gaan, de passie bleef echter deze jaren wel onverminderd bestaan. Toen de studie was afgerond en het arbeidsbestaan een aanvang nam, vond de jonge telg dat het tijd werd een wending aan zijn duivensport-carrière te geven. Een ideale accommodatie was al aanwezig bij het ouderlijk huis van Johnny's moeder, waar haar broer Willy Roegiest (69) woonde. Daar werd eerst duiven gehouden door een broer van Willy, daarna speelde een andere broer er op het erf verder. Als hobbyisten, grote triomfen werden er nooit gevierd.

Vanaf 1993 bundelden Johnny en oom Willy hun krachten, de twee waren een ideale aanvulling op elkaar. Johnny is als administratief medewerker aan vaste werktijden gebonden, waardoor hij tussen half acht 's ochtends en half vijf 's avonds niet bij zijn duiven kan zijn. Op deze tijden draagt de gepensioneerde Willy Roegiest met veel plezier zorg voor de aanvullende taken . . . het kan zo gesteld worden dat Johnny de lijnen uitzet en Willy hem assisteert om de prestatie te vervolmaken. Beide mannen zijn fanatiek, en kwamen er midden jaren '90 achter dat de gedane arbeid toch wel extra zoet smaakt, als het gepaard gaat successen. Een reden om de lat een stuk hoger te leggen!

De combinatie besloot het hele programma te gaan spelen, met uitzondering van de grote fond. Er waren wel duiven aanwezig waarmee voorheen op het erf bij Willy werd gespeeld, maar Johnny vond deze niet aan de eisen voldoen. Daarom werd een zoektocht naar top duiven ingezet, waarbij Johnny en Willy niet bang waren te investeren. En misschien wel nog belangrijker, om te selecteren. Op mooie namen werd niet gelet, slechts de mand is de graadmeter die een langer verblijf op de Roegiest & De Visser hokken kan waarborgen. Die jaren werden er duiven gekocht op een opheffingsverkoop van Cees Gijzen uit St. Willibrord, wat de eerste aanzet tot successen betekende.

Bij Dick van de Berg werden 9 duiven gekocht, daarbij waren enkele goede duiven, maar vooral de duivin die werd omgedoopt tot 'Stamduivin' bleek wel heel goed te kweken. Vanaf dat moment kwamen er steeds successen. De kolonie werd vervolmaakt met jonge duiven uit de allerbeste raspaardjes van Koen Minderhoud uit (destijds) Westkapelle (wat ongeveer 75% van het huidige hokbestand beslaat) en met een stel supers van het Hok Jos Vercammen uit Vremde (B) . . . de aanzet tot een majestueuze stam was gegeven en door de strenge selectie werden er steeds betere duiven uit de ideaal gemixte familie gekweekt. Vooral 'Stamduivin' ontpopte zich tot een superkweker, die in meerdere generaties al Nationale winnaars, rayon winnaars en asduiven voortbracht . . . ze wordt momenteel als één der beste kwekers van het land gezien!

Ondanks dat de fantastische accommodatie van Roegiest & De Visser ruimte genoeg biedt om veel duiven te houden, besloten de mannen bewust hun bestand klein te houden. Alleen de allerbesten mochten blijven zitten, en omdat de selectie criteria enorm streng zijn, bleef het duivenbestand ook klein. Met 16 weduwnaars wordt het programma tot aan de dagfond afgewerkt. Jaarlijks worden er in totaal ongeveer 45 vroege jongen en 15 wat latere gekweekt om mee te vliegen. Ook beschikken ze over drie koppels waarmee ze proberen met de duivinnen op de dagfond te pieken. In de winter bedraagt het totale duivenbestand van Willy en Johnnie +/- 65 stuks.

Na vele jaren lid te zijn geweest van PV De Reisduif uit Philippine (vanaf de start van de combinatie in 1993), besloten de mannen om lid te worden van De Vrede is Sas van Gent. Een vereniging waarin vooral op de dagfond meer concurrentie was, een discipline waarop Johny zijn zinnen had gezet. Alleen al in de vereniging moesten ze afrekenen met toppers als H. van de Veeke uit Westdorpe en Rammelo uit Wiskerke, die met de jonge duiven altijd erg sterk presteren. Concurrentie kon ze alleen maar sterker maken, daarom paste een nieuwe overstap precies in de gedachtegang van het duo. Vanaf het seizoen 2003 gingen ze naar de allersterkste vereniging in de omtrek, PV De Sluiskilse Reisduif uit Sluiskil, een vereniging die haast jaarlijks Nationale NPO winnaars voortbrengt. Top vliegen in deze vereniging betekende dus direct een provinciale topper zijn!

De nadruk werd vanaf eind jaren '90 gelegd op bij de oude duiven de dagfond vluchten en bij de jonge duiven de midfondvluchten (NPO vluchten). En op deze disciplines groeide de combinatie Roegiest & De Visser inmiddels uit tot provinciale, nee zelfs landelijke topper. Vanaf 2001 wonnen ze elk jaar een Nationale NPO vlucht, in totaal vanaf 2000 zes Teletekst posities en vele kampioenschappen in de afdeling Zeeland '96 en het rayon 2 daarvan. De sterrenstatus is bereikt, en gezien de nog jonge super familie duiven, nog slechts een begin van imposant restant van hun duiven loopbaan.